Αποτίμηση ενός Κτηρίου από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με Βάση την Μέθοδο της Τροχιάς της Θλιπτικής Δύναμης 

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Ανδρουτσόπουλος Γεώργιος                              
Επιβλέπων Καθηγητής: Βουγιούκας Ε., Επίκ. Καθηγητής  
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2022

Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η διερεύνηση της σεισμικής συμπεριφοράς ενός υφιστάμενου παλαιού κτηρίου της Αθήνας, το οποίο διαθέτει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μελετήθηκε με τους αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 1984.

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει κατασκευαστεί το 1975 και διαθέτει στοιχεία τα οποία απαγορεύονται από τους σημερινούς κανονισμούς όπως φυτευτά τοιχώματα και ασυνέχειες στην όψη και κάτοψη. Επίσης υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες του  πρώτου αντισεισμικού κανονισμού  (με βάση τον οποίο συντάχθηκε η στατική μελέτη), οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα καθιστούν  σημαντικό τον προσεισμικό έλεγχο του κτηρίου.

Στην διαδικασία της αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση οι διατάξεις του Ευρωκώδικα και της Θεωρίας της Τροχιάς Θλιπτικής Δύναμης. Στόχος της εργασίας είναι να γίνει μια σύγκριση των δύο μεθόδων και να  διερευνηθούν πιθανές αποκλίσεις και ομοιότητες. Για τον σκοπό αυτό έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας που ακολουθεί τις δύο ξεχωριστές διατάξεις. Στην συνέχεια γίνεται μια αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας των μελών του κτηρίου σύμφωνα με την θεωρία της τροχιάς της θλιπτικής δύναμης αλλά και με τις   διατάξεις των Ευρωκωδίκων. Σε αυτήν την διαδικασία απαιτείται οι έλεγχοι να γίνονται σε όρους δυνάμεων και για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται μια ελαστική στατική ανάλυση με χρήση ενιαίου δείκτη συμπεριφοράς q. Αρχικά υπολογίζεται η καμπτική και διατμητική αντοχή των μελών και στην συνέχεια με βάση τα εντατικά μεγέθη της ανάλυσης, υπολογίζονται οι λόγοι ανεπάρκειάς τους. Αυτή η διαδικασία θα γίνει ξεχωριστά σύμφωνα με τις δύο θεωρίες σχεδιασμού έτσι ώστε να εντοπιστούν ομοιότητες ή διαφορές ανάμεσά τους.

Επίσης για λόγους εποπτείας μόνο (χωρίς να είναι ο κύριος σκοπός της εργασίας), πραγματοποιείται αποτίμηση του κτηρίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ελληνικού Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.). Παρουσιάζονται οι καμπύλες δύναμης-μετατόπισης και οι αντίστοιχες στάθμες επιτελεστικότητας. Μέσω αυτής της διαδικασίας λοιπόν προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως η αδυναμία του κτηρίου να αντέξει τον σεισμό σχεδιασμού και τεκμηριώνεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυσή του. Κατόπιν, λόγω ανεπάρκειας της κατασκευής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς προτείνεται ενίσχυση του κτηρίου με την εφαρμογή ΙΟΠ σε συγκεκριμένους δοκούς και υποστυλώματα. Παρουσιάζονται τα βήματα αποκατάστασης των ανεπαρκών στοιχείων, επανασχεδιάζοντας σύμφωνα με τις διατάξεις της τροχιάς της θλιπτικής δύναμης.

Η προσομοίωση της κατασκευής, καθώς και όλες οι αναλύσεις, πραγματοποιήθηκαν στο λογισμικό ETABS v18.1.1 .

 

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ