Σεισμική Αποτίμηση Διωρόφου Κτιρίου από Ο.Σ. με την Χρήση Δευτεροβάθμιων Μεθόδων Αποτίμησης Σεισμικής Επάρκειας              

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Βαλτάς Θεμιστοκλής                          
Επιβλέπων Καθηγητής: Βαμβάτσικος Δ., Αν. Καθηγητής
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2020

Αντικείμενο μελέτης αποτελεί η εκτίμηση της σεισμικής απόκρισης ενός διώροφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο κατασκευάστηκε το 1978 στην Ηγουμενίτσα, εφαρμόζοντας δευτεροβάθμιες μεθόδους σεισμικής αποτίμησης. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι για δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα (Ο.Σ.) που προτείνονται από τον Σ. Δρίτσο και τους Σ. Παρδαλόπουλο και Σ.Ι. Πανταζοπούλου. Κύριος στόχος είναι ο έλεγχος αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που προκύπτουν έπειτα από την εφαρμογή των δύο παραπάνω μεθόδων σε ένα πραγματικό κτίριο. Για το σκοπό αυτό ελέγχθηκε το εξεταζόμενο κτίριο με μία ακριβέστερη μέθοδο, συγκεκριμένα την ανελαστική στατική ανάλυση όπως περιγράφεται από τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. με την χρήση του λογισμικού Seismobuild.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω βαθμονόμησης των μεθόδων και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους, έγινε χρήση του λογισμικού SPO2FRAG και των δεδομένων της ανελαστικής στατικής ανάλυσης για την παραγωγή καμπύλων τρωτότητας για το εξεταζόμενο κτίριο. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση των  χρηματοοικονομικών απωλειών λόγω σεισμού με τη χρήση του λογισμικού PACT.

Εν τέλει, για το εξεταζόμενο κτίριο η ακριβέστερη μέθοδος ήταν αυτή του Στ. Δρίτσου. Η συμπεριφορά του κτιρίου είναι ψαθυρή λόγω αστοχίας τέμνουσας δοκών και κρίνεται πως λόγω μεγάλης πιθανότητας σημαντικών βλαβών εξαιτίας σεισμού, οποιοδήποτε επένδυση στο ακίνητο αυτό χωρίς να προηγηθεί σεισμική  ενίσχυση του, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ