Σχεδιασμός Συστημάτων Σεισμικής Μόνωσης με Βάση τον Κανονισμό ASCE 7-16           

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μπεκιάρης Δημήτριος                             
Επιβλέπων Καθηγητής: Κουμούσης Β., Καθηγητής
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2019

Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στον σχεδιασμό συστημάτων σεισμικής μόνωσης των κατασκευών και σκοπός της είναι να παρουσιάσει το νέο πρότυπο σεισμικής μόνωσης ASCE 7.16 και το πώς αυτό εφαρμόζεται.

Αρχικά, η εργασία εξετάζει την φιλοσοφία της σεισμικής μόνωσης, πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν τα διάφορα συστήματα σεισμικής μόνωσης και στη συνέχεια επικεντρώνεται στην μελέτη των διαφορετικών ειδών των συστημάτων που υπάρχουν, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, μέσω παραδειγμάτων εφαρμογών των αναφερθέντων συστημάτων σε σημερινές κατασκευές.

Στην συνέχεια, για να κατανοήσει ο αναγνώστης καλύτερα τα παραπάνω αναλύεται και παρουσιάζεται μία μελέτη περίπτωσης συστήματος σεισμικής μόνωσης, ο σεισμικός μονωτήρας του μουσείου Getty που αφορά στη σεισμική μόνωση εκθεμάτων Μουσείων με βάρος που κυμαίνεται στον 1 τόνο. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι μαθηματικές σχέσεις που απαρτίζουν το μοντέλο προσομοίωσης του συγκεκριμένου εφεδράνου τριβής καθώς και ο κώδικας επίλυσης των σχέσεων δυναμικής απόκρισης του μονωτήρα σε περιβάλλον MATLAB.

Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται το νέο πρότυπο του Αμερικάνικου Κανονισμού ASCE 7-16 που αφορά τη σεισμική μόνωση. Γίνεται σύγκριση με το παλαιότερο πρότυπο ASCE 7-10, παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία του καινούριου προτύπου που αφορούν την σεισμική μόνωση.

Για να γίνει η εφαρμογή του νέου προτύπου και να επαληθευτούν τα αποτελέσματα με τη χρήση μη γραμμικών αναλύσεων όπως απαιτείται από την διαδικασία, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο κατασκευής. Χρησιμοποιήθηκαν 7 σεισμικές διεγέρσεις για να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες αναλύσεις και εξάχθηκαν τα αποτελέσματα με χρήση του λογισμικού ETABS.

Τέλος, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου προτύπου, όπως αυτά προέκυψαν από το μοντέλο της κατασκευής και τίθενται περαιτέρω ερευνητικά ερωτήματα για επιστημονική έρευνα.   

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ