Μηχανική Συμπεριφορά Ινοπλισμένου Ελαφροσκυροδέματος        

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μίντζολη Χριστιάννα                   
Επιβλέπων Καθηγητής: Μπαδογιάννης Ε., Επ. Καθηγητής
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2019

Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία διερευνάται η μηχανική συμπεριφορά του ινοπλισμένου ελαφροσκυροδέματος. Το ελαφροσκυρόδεμα, έχει αναπτυχθεί ως μια προσπάθεια μείωσης του ιδίου βάρους της κατασκευής και συνεπώς των αντίστοιχων φορτίων που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του σεισμού. Με την αντικατάσταση των συμβατικών αδρανών με κίσσηρη, παράγεται σκυρόδεμα (κισσηρόδεμα) με σαφώς μειωμένο ίδιο βάρος και καλή συνάφεια μεταξύ των συστατικών του. Η προσθήκη διαφόρων τύπων ινών οδηγεί στο ινοπλισμένο κισσηρόδεμα και έχει στόχο την παρασκευή ενός σκυροδέματος που θα συνδυάζει χαμηλό ειδικό βάρος και βελτιωμένες μηχανικές ιδιότητες σε σχέση με το συμβατικό σκυρόδεμα.

Στη βιβλιογραφία συναντάται πληθώρα αναφορών πάνω στην μελέτη της συμπεριφοράς ινοπλισμένου ελαφροσκυροδέματος. Ωστόσο, η μεγάλη διασπορά στις εξεταζόμενες παραμέτρους – όπως η αντοχή του σκυροδέματος, το υλικό των ινών, το σχήμα των ινών, ο τύπος των αδρανών κ.ά. – οδηγεί σε ποικίλα και, πολλές φορές, αντικρουόμενα συμπεράσματα. Έτσι, όσον αφορά την θλιπτική αντοχή, σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ασήμαντη ή ακόμα και αρνητική επίδραση, ενώ σε άλλες, η χρήση μεταλλικών ινών έχει αποδειχθεί ευεργετική. Αντιθέτως, η ευεργετική παρουσία μεταλλικών ινών στην καμπτική συμπεριφορά του ελαφροσκυροδέματος είναι ευρέως αποδεκτή.

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν ίδιες συνθέσεις σκυροδέματος στις οποίες προστέθηκαν δύο είδη χαλύβδινων ινών με άγκιστρα στις απολήξεις τους. Η προσθήκη ινών έγινε σε κατ’όγκον ποσοστά 0% (σύνθεση αναφοράς), 0.5%, 0.75%, 1.0% και 1.50%. Επίσης η ποσότητα του υπερ-ρευστοποιητή προσαρμόστηκε ανά σύνθεση για την επίτευξη της επιδιωκόμενης εργασιμότητας του νωπού σκυροδέματος. Στο νωπό σκυρόδεμα προσδιορίστηκε η κάθιση, η φαινόμενη πυκνότητα και το ποσοστό εγκλωβισμένου αέρα στο μείγμα. Στο σκληρυμένο σκυρόδεμα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές κεντρικής θλίψης και κάμψης τριών σημείων. Έτσι, στην ελαστική περιοχή, προσδιορίστηκε το Μέτρο Ελαστικότητας, ο λόγος Poisson, η θλιπτική αντοχή και η εφελκυστική αντοχή λόγω κάμψης. Στη μετελαστική περιοχή προσδιορίστηκε η απορροφούμενη ενέργεια στη δοκιμή κάμψης αλλά και η μετελαστική συμπεριφορά των δοκιμίων τόσο στην κάμψη όσο και στη θλίψη. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα αποτελέσματα των Badogiannis et. Al (2019), καθώς και με αναλυτικές σχέσεις που έχουν προταθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.

Σύμφωνα με τα εξαγόμενα αποτελέσματα, η θλιπτική και η εφελκυστική αντοχή του ελαφροσκυροδέματος αλλά και η παραμορφωσιμότητα του, είναι εκείνα τα μηχανικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σαφώς βελτιωμένα.    

Λέξεις κλειδιά: Ελαφροσκυρόδεμα, κίσσηρης, ίνες χάλυβα, αντοχή, παραμαρφοσιμότητα.

 

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ