Σχεδιασμός Μεταλλικού Δικτυωτού Πυλώνα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας   

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Καφαράκη Μαρία                 
Επιβλέπων Καθηγητής: Αβραάμ Τ., Επικ. Καθηγητής
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2018

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ενός μεταλλικού δικτυωτού πυλώνα, ευθυγραμμίας και μικρής γωνίας, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για γραμμή μεταφοράς τάσης 150KV. Ο πυλώνας έχει συνολικό ύψος 32.5m, τετραγωνική κάτοψη διαστάσεων 5mx5m στην βάση του, και αποτελείται από τρείς γέφυρες τριγωνικής κάτοψης, στις οποίες συνδέονται οι αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προσομοίωση του πυλώνα έγινε με την βοήθεια λογισμικού του εμπορίου (Sofistik). Προκειμένου να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις των αγωγών στον πυλώνα, δημιουργήθηκε ακόμα ένα προσομοίωμα με την γραμμή μεταφοράς ενέργειας, που αποτελείται από πέντε πανομοιότυπους πυλώνες, απόστασης 300m, και απόκλισής από την ευθυγραμμία 5°, καθώς και από τους αγωγούς μεταφοράς ενέργεια και τα καλώδια προστασίας.

Έγινε υπολογισμός των φορτίων που δέχεται η κατασκευή, και στην συνέχεια, ακολούθησε η ανάλυση και η διαστασιολόγηση των μελών της, με βάση τους Ευρωκώδικες ΕΝ 1990, 1991, 1993, 1998 και τα Ελληνικά Εθνικά Προσαρτήματα..

Ο πυλώνας που μελετήθηκε αρχικά έχει μέλη από γωνιακές διατομές. Με στόχο, όμως, τον βέλτιστο οικονομικό σχεδιασμό δημιουργήθηκαν δύο εναλλακτικοί τρόποι σχεδιασμού του πυλώνα, με διατήρηση της ίδιας γεωμετρία αλλά με διαφορετικό τύπο διατομών. Στον πρώτο, ο πυλώνας αποτελείται από ορθοστάτες κυκλικής διατομής και συνδέσμους δυσκαμψίας γωνιακής διατομής, ενώ στον δεύτερο, όλα τα μέλη του πυλώνα έχουν κυκλικές διατομές.

Στην συνέχεια, τα αποτελέσματα της φόρτισης του ανέμου και του συνολικού βάρους του κάθε πυλώνα παρουσιάζονται και συγκρίνονται, και γίνεται αναφορά στους επιπλέον παράγοντες που θα οδηγήσουν στην τελική επιλογή, όπως είναι το κόστος, ο χρόνος κατασκευής και η ευκολία των συνδέσεων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια δυναμική ανάλυση χρονοϊστορίας ανέμου, και τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρουσιάζονται και συγκρίνονται με αυτά που προέκυψαν από την στατική ανάλυση.

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ