Η Δράση της Περίσφιγξης στο Οπλισμένο Κισηρόδεμα    

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μάνος Γεώργιος                   
Επιβλέπων Καθηγητής: Βουγιούκας Ε., Λέκτορας
Ημερομηνία : Οκτώβριος 2017

Το κισηρόδεμα, δηλαδή το σκυρόδεμα με αδρανή τη κίσηρη, παρουσιάζει ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα ως δομικό υλικό, όπως το μειωμένο του βάρος και τη μεγάλη του θερμομονωτική ικανότητα. Μικρότερο βάρος σε μια κατασκευή σημαίνει μείωση των απαραίτητων διατομών και οπλισμών τόσο λόγω μειωμένων ιδίων βαρών όσο και μικρότερων αδρανειακών φορτίων, ενώ η έμφυτή του θερμομονωτική του ικανότητα επιφέρει ενεργειακά οφέλη. Από την άλλη μεριά, τα μειωμένα μηχανικά χαρακτηριστικά της κίσηρης έναντι των συνήθων αδρανών αποτελεί έναυσμα προς περαιτέρω έρευνα.

Το βασικό αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η απόκριση του κισηροδέματος σε κεντρική θλίψη και η αποδοτικότητα της περίσφιγξης των εγκάρσιων οπλισμών, σε διάφορες διατάξεις και ογκομετρικά ποσοστά. Τα παραπάνω εκτιμώνται μέσω ενός εκτενούς πειραματικού προγράμματος σε 28 πρισματικά δοκίμια τετραγωνικής κάτοψης, πλάτους 15, 20 ή 25 cm και τριπλάσιου ύψους. Επίσης, πραγματοποιείται βιβλιογραφική διερεύνηση σχετικά με αντίστοιχες πειραματικές και θεωρητικές μελέτες στο κισηρόδεμα αλλά και σε άλλου είδους ελαφροσκυροδέματα, όπως επίσης και σε μελέτες στην περίσφιγξη σε σύνηθες σκυρόδεμα για συγκριτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, στην εργασία αναλύεται ένα τυπικό πενταώροφο πλαισιακό κτίριο με χρήση κισηροδέματος για τα οριζόντια και σκυρόδεμα κανονικού βάρους για τα κατακόρυφα στοιχεία, το οποίο συγκρίνεται με δύο ίδια γεωμετρικά κτίρια εξολοκλήρου από κισηρόδεμα και από σκυρόδεμα κανονικού βάρους αντίστοιχα. Το πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που συγκρίνονται είναι η κρισιμότητα των διαφόρων ελέγχων σε οριακή κατάσταση αστοχίας και λειτουργικότητας, η εξοικονόμηση χάλυβα και σκυροδέματος, η στοχευόμενη μετατόπιση από ανάλυση pushover και η μετελαστική συμπεριφορά σε όρους διαθέσιμης πλαστικής στροφής και σταθμών επιτελεστικότητας.   

 

Δείτε τη ΜΕ στη βιβλιοθήκη του ΕΜΠ