Προτάσεις Επεμβάσεων Αποκατάστασης Σεισμικής Επάρκειας Ιερού Ναού aπό Λιθοδομή  

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Κουρκάκης Κωνσταντίνος                                                                      
Επιβλέπων Καθηγητής: Ραυτογιάννης Ι., Επ. Καθηγητής               
Ημερομηνία : Φεβρουάριος 2009  

Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία εξετάζεται ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιστιαία της Εύβοιας, ο οποίος με τον σεισμό της 08/09/1999 υπέστη σοβαρές βλάβες στο λιθόκτιστο φέροντα οργανισμό του, όπως πολλαπλές ρηγματώσεις (κατά το πλείστον διαμπερείς), αποσυνθέσεις, σαθρώσεις κλπ, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά η στατική και σεισμική του επάρκεια, ώστε αυτός να καθίσταται επικίνδυνος και να χρήζει ανάλογης αποκατάστασης των βλαβών.  

Η εργασία έχει χωριστεί σε τρία μέρη:  

- Στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται αναλυτικό το θεωρητικό μέρος της εργασίας, καθώς παρουσιάζονται κάποια βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες της τοιχοποιίας, οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν γενικά οι εν λόγω ιστορικές κατασκευές τόσο στη δομή τους (τόξα, θόλοι, τρούλοι), όσο και κατά τη διαδικασία προσομοίωσής τους, και η ανάγκη ήπιων επεμβάσεων στο φέροντα οργανισμό τους. Επίσης, καταγράφονται αναλυτικά οι αποκαλούμενες «παραδοσιακές» μέθοδοι ενίσχυσης της τοιχοποιίας, όπως είναι  η λιθοσυρραφή, τσιμεντενέσεις – ρητινενέσεις, το αρμολόγημα και η κατασκευή μανδύα εκτοξευόμενου σκυροδέματος.  

- Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αρχικά πραγματοποιείται μια γενική περιγραφή των χαρακτηριστικών του δομήματος. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το σεισμό και η καταγραφή των υφιστάμενων βλαβών. Στο σημείο αυτό γίνεται η μόρφωση του μαθηματικού προσομοιώματος του φορέα της κατασκευής, και επιχειρείται αυτό να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πραγματική συμπεριφορά της κατασκευής, προκειμένου η δυναμική ανάλυση του φορέα να δώσει ασφαλή αποτελέσματα κατά τον υπολογισμό των εντάσεων και των παραμορφώσεων των φερόντων στοιχείων.  

- Τέλος, στο τρίτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η εναλλακτική μέθοδος ενίσχυσης της τοιχοποιίας με σύνθετα υλικά,  τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των υλικών αυτών. Πραγματοποιείται πρόταση για την ενίσχυση με ανθρακονήματα των δομικών στοιχείων του ναού για τα οποία διαπιστώθηκε υπέρβαση αντοχής, και γίνεται εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.