Γέφυρες Κατασκευασμένες με τη Μέθοδο της Σταδιακής Προώθησης

Μεταπτυχιακός Φοιτητής : Μάζης Ιωάννης                                                
Επιβλέπων Καθηγητής: Ερμόπουλος Ι., Καθηγητής             
Ημερομηνία : Ιουλίος 2004  

Η μεταπτυχιακή εργασία «Γέφυρες κατασκευασμένες με τη μέθοδο της σταδιακής προώθησης» εκπονήθηκε στα πλαίσια των απαιτήσεων για την απόκτηση του Δ.Π.Μ.Σ. «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών», Ε.Μ.Π.  Στόχος της εργασίας αυτής είναι να περιγράψει τα κύρια χαρακτηριστικά της μεθόδου της σταδιακής προώθησης, να εξετάσει τα ειδικά θέματα μελέτης τα οποία προκύπτουν από τον ειδικό αυτό τρόπο κατασκευής και τέλος να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή με στοιχεία από πραγματική περίπτωση γέφυρας με σταδιακή προώθηση (γέφυρα Μεγαλορέμματος Εγνατίας Οδού).

Η εργασία αυτή περιλαμβάνει τρία κεφάλαια. 

Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται αρχικώς τα κύρια χαρακτηριστικά της μεθόδου. Ακολούθως αναπτύσσονται οι ειδικές απαιτήσεις μορφολογήσεως και διαστασιολογήσεως των φορέων της ανωδομής και υποδομής, ενώ παραλλήλως δίδονται συνοπτικώς και στοιχεία σχετικά με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.  Το κεφάλαιο αυτό ολοκληρώνεται με την αναφορά των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της μεθόδου.

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνονται ειδικότερα θέματα της μεθόδου όπως η προώθηση του πρώτου και τελευταίου σπονδύλου, η παρακολούθηση της προώθησης, η επιρροή του ρύγχους προώθησης και τέλος η ανάρτηση του πρόσθιου τμήματος του καταστρώματος κατά την προώθηση.

Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια πλήρης εφαρμογή της μεθόδου με όλες τις απαραίτητες στατικές και δυναμικές επιλύσεις μιας πραγματικής γέφυρας η οποία κατασκευάστηκε με την παρουσιαζόμενη μέθοδο.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όχι μόνο οι συνυφασμένες με τη μέθοδο ειδικές στατικές αναλύσεις αλλά και αντίστοιχες δυναμικές, δοθέντος ότι στη γέφυρα αυτή προβλέπεται εγκατάσταση συστήματος σεισμικής μονώσεως.

Για τον έλεγχο της ορθότητας των αποτελεσμάτων της παρούσης εργασίας χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των σχεδίων της γέφυρας, τα οποία ευγενώς μας παρεχώρησε ο μελετητής κ. Τηλ. Τσικνιάς.